Onderwijs is het allermooiste vakgebied dat er is,
Al jaren werk ik met enorm veel plezier, passie, expertise en energie in dit werkveld. Denken in kansen en oplossingen en werken vanuit hoge verwachtingen kenmerken mij.
Elke school werkt aan onderwijskwaliteit; die doet ertoe! Want goed onderwijs bieden aan kinderen is wat elk team op elke school wil. Wat is voor jullie kwaliteit? Hoe kijken kinderen naar een goede les? Hoe zichtbaar is jullie kwaliteit? Welke routines hebben jullie in de school, waar geef je een vervolg aan of waar wil je starten? Hoe monitor je met elkaar de kwaliteit, waarbij van en met elkaar leren als professionele leergemeenschap een duidelijke plek heeft? Kortom, welke vragen spelen er bij jullie op het gebied van onderwijskwaliteit? Ik lever graag een bijdrage vanuit coaching, advies of training.
Is er een lege plek die tijdelijk ingevuld moet worden?
Is er een vraag gelinkt aan leiding geven aan een team, werken aan de schoolontwikkeling of als adviseur samen-werken aan een kwaliteitsopdracht op stichtingsniveau?
Dan ben ik wellicht de interimmer die je zoekt!
Mijn onderwijshart gaat nog harder kloppen als er vraagstukken zijn over:
Om het kwaliteitsmanagement van elke school in kaart te brengen is een audit een krachtig en transparant instrument. Weten waar je staat, welke kansen je creëert en samen ontdekken waar de focus gaat liggen vanuit het hoofdthema “Zicht op ontwikkeling”, is het doel van de audit. Het uitgangspunt van de audit is uiteraard het inspectiekader.
Bij de audit gaan we uit van de onderzoeksvraag van de school. Waar wil het team een antwoord op hebben? Om dit scherp in beeld te krijgen hebben wij een handzame zelfevaluatie ontwikkeld op elke kernstandaard. Deze geeft inzage in hoeverre jullie hier al inhoud aan geven en wat er al zichtbaar is in de school. Een aangescherpte blik die als NU-meting gebruikt kan worden om de onderzoeksvraag op te baseren.
Er is tijdens de auditdag ook ruimte voor het laten zien van de parel van de school. Hiermee krijgt elke school de kans zich te presenteren op de successen en checken we samen of deze overal en bij iedereen zichtbaar en hoorbaar is.
Bij de audit kijken we naar wat er goed gaat, wat er beter kan en wat er beter moet. Op de auditdag is er tussendoor voor de auditoren tijd voor korte reflecties. Wil jij als MT mee met de flitsbezoeken? Dat levert een krachtig voordeel op: zien, horen en lezen wij hetzelfde?
Op het einde van de dag geven wij met concrete voorbeelden, vanuit het waarderend oordelen, de waarnemingen terug in een visuele presentatie aan het hele team. Daarna volgt de route van de rapportage. Met de aanbevelingen uit de rapportage kan elk team aan de slag!
Wil je binnen jouw stichting een intern auditteam realiseren? Samen met een collega bied ik hiervoor trainingsdagen aan. De opgeleide auditoren hebben kennis van het inspectiekader, weten wat een waarde gedreven oordeel is, kennen de rolzuiverheid als auditor en kunnen een inhoudelijk sterke rapportage schrijven met aanbevelingen die passen bij de schoolontwikkeling.
Onze formats vormen de basis van het draaiboek en alle documenten kunnen worden aangepast naar de specifieke kenmerken van jullie stichting.
Als wij samen een echt On(der) Wijsgesprek hebben dan focussen wij ons op één thema. Hierdoor verkrijg je diepere inzichten op de schoolontwikkeling.
Het lukt niet altijd om de ambities in het gewenste tempo of met juiste diepgang vorm te geven. Hoe komt dat? Wat heb jij als directeur, tandem of MT dan hierin te doen? Het stellen van goede, scherpe en open vragen is zo van belang. Ook als het wat complexer wordt: we zoeken samen ‘de plek der moeite’ op en om juist daar meer zicht en antwoord op te krijgen. Natuurlijk kijken we ook naar wat voor jullie de juiste volgende stap is.
Een On(der)Wijsgesprek kan verschillende titels hebben. Een eindreflectie van een planperiode? De status van jullie cyclisch werken? Een goede voorbereiding op een inspectiebezoek? Als je dit wilt met het team, een MT of directeuren van een stichting laten we dan kijken naar meer maatwerk.
Een concreet voorbeeld van een On(der)Wijsgesprek is de eindreflectie van jullie planperiode.
Hierbij:
🔎 blikken we samen terug op jullie jaarplan en schoolontwikkelingen
🍰 kijken we of alle successen zijn gevierd of hoe je die nog gaat vieren
🌱 onderzoeken we welke zaadjes zijn gepland
✅ spreken we af wat en hoe ontwikkelingen worden geborgd
🧩 nemen we relevante ontwikkelingen mee
🎯 stellen we smart doelen op voor een concreet jaarplan
📆 zetten we het per periode weg in jullie overlegstructuur
💯 heb jij met jouw team een scherpe focus
🎁 wordt het echt één feestje van werkplezier
Een ander concreet voorbeeld van een On(der)Wijsgesprek is jullie opbrengsten.
Hierbij:
🔎 kijken we naar ambities en behaalde resultaten en naar jullie cyclisch werken
🍰 weten jullie welke factoren een positieve invloed hebben
🌱 ontstaat er zicht op waar kansen liggen
✅ ga je aan de slag met het team
🧩 is de verbinding van alle ontwikkelingen voor het team zichtbaar
🎯 heeft iedereen dezelfde focus
📆 voer je samen de afgesproken stappen en routes uit
💯 werk je vanuit hoge verwachtingen
🎁 wordt het echt één feestje van werkplezier
Vanuit jullie kernwaarden geven we vorm aan de visie & koers; dit is jullie fundament waarop je (verder) gaat bouwen. Een duidelijke koers geeft focus en versterkt het cyclisch werken aan onderwijskwaliteit.
Samen geven we taal en inhoud aan de ambities zodat er een duurzame ontwikkeling groeit en er een sterk cyclisch werken wordt gerealiseerd. Hierdoor werken we aan de basis op orde.
Door zo samen inhoud te geven wordt de schoolontwikkeling meer betekenisvol en zijn alle betrokkenen mede-eigenaar. De dwarsverbanden zijn zichtbaar en begrijpelijk voor iedereen.
Samen doen we dit planmatig en met focus. We leggen het vast in concrete ambities en doelen, zetten het weg in deelaspecten en maken de vertaling naar een inhoudelijk krachtig schoolplan met een concreet jaarplan per periode. Jullie ambitie-bord maakt de schoolontwikkeling overzichtelijk, inzichtelijk en versterkt de behaalde successen. Zo werken we met elkaar aan het versterken van ons werkgeluk.
Om de beste gebruikerservaring voor jou op de website te bieden maakt deze site gebruik van cookies. Wij slaan geen gebruikersgegevens op en delen geen gegevens met derden.